Saffransrutor


24 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/4 dl Arla Köket
Kesella kvarg lätt
1 påse saffran, 0,5 g
2 krm salt

1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g riven mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
1 dl mandelspån, ca 50 g

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 15 min.
Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35x25 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Blanda
mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.