Ankis piroger



Så här efter all julmat så längtar man helt enkelt eller dom flesta till vanlig mat.
Så vi kom på att vi skulle göra piroger. Hittade på lite själv och ändrade recept.
Och kan verkligen rekomendera dessa. Degen suverränt god och frasig.

Pirogdeg:

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g margarin

2 tsk strösocker

2 tsk salt

11 dl vetemjöl (ca, du känner hur degen blir)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt det mesta av mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg.
Jag arbetar degen med händerna, tycker personligen degar blir bäst så.
 Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.

Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 6 st större ca 20 cm i diameter.  Lägg på fyllning på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Fyllning 1:

Jag kör med köttfärs av nöt och gör den
som min egengjorda köttfärssås, men utesluter
krossade tomater ev grädde osv. Använder istället
chilisås och tomatpuré. Går bra för dom som gillar
enbart ketchup med, har testat det och det blir gott!

Till detta serveras en god sallad efter din egen smak!
Jag kan garantera att dessa piroger är jättegoda!

Fyllning 2

Baconbitar

Purjo

Vitlök

Röd paprika

Fräs ihop och lägg som fyllning. (Den här blandningen är jättegod)




Kommentera här: