Bobotie

 

Detta recept härstammar från Cape Malay folket. Denna currysmaksatta kötträtt, innehållande torkad frukt, toppas med en äggstanning och citronblad eller lagerblad. Serveras normalt med ris.

För 8 portioner

2 lökar, hackade
3 msk matolja
2 msk paprikapulver, mild
2 msk gurkmeja
2 tsk currypulver, stark sort
2 tsk ingefärapulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk salt
1 burk krossade tomater
1,5 dl russin
100 g tomatpuré
4 msk mangochutney
2 msk rödvinsvinäger
2 msk Worchestershire sås
2 msk aprikosmarmelad
3 skivor vitt bröd, typ franska, kanten bortskuren, brödet skuret i tärningar
2,5 dl mjölk
2,2 kg nötfärs, finmalen
2 ägg, vispade
Några citronblad eller lagerblad

Fräs löken i olja i en traktörpanna tills den mjuknat och är gyllenbrun. Tillsätt alla torra kryddorna, farinsocker och salt och fräs detta i 2-3 minuter. Ta bort pannan från värmen och tillsätt krossade tomater, russin, tomatpuré, mangochutney, vinäger, Worchestershiresås och aprikosmarmelad. Ställ tillbaka pannan på varma plattan och låt blandningen koka upp. Låt puttra på svagare värme i 2-3 minuter.

Under tiden blandas brödtärningarna med mjölken i en separat skål.

Tillsätt köttfärsen i traktörpannan och rör om ordentligt så att det inte blir några stora köttklumpar.

Kläm ur mjölken från brödbitarna. Spara mjölken för senare. Brödet fördelas i köttblandningen i traktörpannan. Låt köttblandningen puttra på svag värme i 45-60 minuter, rör om då och då, ända tills all vätska absorberats.

Under tiden sätt ugnen på 180°C.

Salta och peppra köttblandningen efter egen smak. Rör om ordentligt. Häll sedan upp köttblandningen i en ugnsfast form.

Ta fram skålen med den sparade mjölken och blanda i äggen. Vispa detta noga. Häll sedan äggblandningen ovanpå köttblandningen i formen. Dekorea sist med citronblad eller lagerblad. Ställ in gratängen i ugnen och grädda i 15-20 minuter, eller tills äggblandningen stelnat ovanpå.

 

Kommentera här: