Vanilj Semlor



Jag föredrar vaniljsemlor eller så ska mandelmassan blandas med grädden,
vill inte ha mandelmassan som i en klump, känns alldeles för sött för min smak.


25 gram jäst för söta degar

3 dl mjölk

0,75 dl socker

100 gram smör

1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning:

2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver

5-6 dl grädde

1 msk socker

Så här gör du:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.

Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.

Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.

Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.

Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!

Kommentera här: