Hallonmacarons

 

 

 

Kakor

110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg


Hallonkräm

125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

Kakor
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.

Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.

 Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.

Hallonkräm
Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.

Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull.

Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.

Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.

Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.

Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.

Kakor
Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.

Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.

Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.

Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.

Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.

Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.

Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna.

 Lägg ihop med resten av kakorna.

Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Kommentera här: