Spansk choritzogratäng med grönsaker
- Krämig och jättegod gratäng. Vill man utesluta korven går det utmärkt. Själv följde jag inte receptet rakt av. Mera grädde och krossade tomater med vitlök (2fp)
- 200 g färsk chorizo (kan uteslutas)
- 2 röda paprikor
- 1 gula paprikor
- 1 zucchini
- 800 g potatis
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 kruka färsk oregano
- 70 g bladspenat, sköljd
- 3 dl riven ost, gärna smakrik
- 1 burk krossade tomater
- 3 dl vispgrädde
- olivolja
- salt, nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär potatisen i grova skivor. Skär chorizon i skivor. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva zucchinin. Skala och strimla gul lök. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka oreganon.
- Blanda allt i en ugnssäker form tillsammans med lite olja, salt och peppar. Rosta i ca 20 minuter i mitten av ugnen, ta sedan ut och sänk värmen till 175 grader.
- Vänd ner bladspenaten och hälften av osten.
- Rör samman krossade tomater och grädde, krydda med salt och peppar.
- Fördela tomatblandningen över formen. Toppa med resten av den rivna osten.
- Tillaga i ugnen tills osten fått fin färg och gratängen satt sig, det tar ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad
- FöreFärdig