Gröt frallor
Dom här frallorna är en klar favorit och blir saftiga, mjuka och goda.
Självklart bakar jag även dom på riktigt smör och det är just det
som gör smaken och saftigheten. När jag bakar som ni vet så är det
alltid med riktigt smör, annars får det vara. Dom går fort att göra så vill
man ha något gott till frukost så är det snabbt gjort. Ska bara jäsa i 30 min.
Det blir ca 16 frallor av detta recept.
Ingredienser
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
50 gr riktigt smör
1 pkt jäst
2,5 dl vatten (varmt)
0,5 dl sirap
ca 10-12 dl vetemjöl
koka ihop havregryn, mjölk och salt till en gröt. Smält ner smöret i gröten.
Häll gröten i en bunke (jag bakar för hand) eller i en assistent och tillsätt vattnet.
Rör om tills grötblandningen är 37 grader. Smula ner jästen och rör om tills den
har löst sig. Häll i sirapen i smeten och därefter mjölet lite i taget. Knåda den till en deg.
Dela degen i 16 delar, rulla ihop till "bollar" och lägg direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter mitt i ugnen.