Saffransbullar med vaniljfyllning
1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Vaniljfyllning:
200 gram rumsvarmt riktigt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
Garnering :
Vispat ägg och pärlsocker
Gör bullarna så här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,
Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.