Ugnsgratinerad aubergine (GI) 4port

 
En nyttig GI-rätt som dessutom är mycket god. Så kan man beskriva dessa lättlagade ungsbakad auberginer. Det som blir över är nästan lika gott att värma upp dagen efter.

  • 2 stora auberginer
  • 400 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot, skalad och riven
  • 2 dl tomatsås
  • 1 burk röda bönor, avrunna
  • 1 dl riven ost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.
  3. Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.
  4. Grädda i ugn ca 20 minuter.
  5. Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.
  6. Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
  7. Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.
  8. Salta och peppra.
  9. Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.
  10. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
  11. Servera med färska grönsaker
God tomatsås att ha till (1 port)
 
  • 5 stora mogna tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 liten rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk basilika
  • torkad oregano
  • ev. tomatpuré
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klyfta tomater och rödlök. Strimla paprikan. Lägg dem i en en ugnsfast form. Pressa på vitlöken och ringla över olivoljan.
  3. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
  4. Ta ut och låt svalna.
  5. Mixa allt med en stavmixer. Tillsätt kryddor i önskad mängd och eventuellt lite tomatpuré.
 
 
 
 

Kommentera här: