Snabbgravad lax med smak av parmesan
4 portionsbitar färsk lax (à 200 g)
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
Parmesansås
½ dl finhackad färsk dill
1 dl Zeta Olivolja Citron
50-80 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån eller
Zeta Grana Padano 16 mån finriven
det här med lagring bryr jag mig inte om...
Till servering:
2 citroner delade
Gnid in salt, socker och peppar i laxen. Låt stå ca 20 minuter i rumstemperatur. Torka av laxen med hushållspapper och grilla ca 10 minuter. Gör såsen, mixa dill och olivolja slätt med en stavmixer. Rör ned finriven parmesanost tills såsen får en krämig konsistens. Bestäm vilken konsistens du vill ha genom att variera mängden ost. Med mera ost blir såsen istället en god röra. Ringla parmesansås över laxen vid servering. Servera med grillad citron! (Citronen blir underbart söt i smaken när den hettas upp på grillen)