Vegetarisk kalops

Absolut en av mina favoriter. Har testat att göra lite olika som bl.a med linser, men den här blev bäst. Lukten och smaken av kryddpeppar och kalops utan kött. Den här kommer även att gillas av köttätare om man förstås inte ogillar bönor. Själv älskar jag allt med bönor och linser eftersom man kan göra så mycket gott av det.
Receptet är på ungefärliga mått då jag alltid går på känn när jag gör mat och speciellt grytor.
Använd gärna lagerblad till också om man vill.

  • 4-5 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 tetror svarta bönor (ekologiska)
  • Rapsolja
  • Salt
  • Veganfond (Knorr)
  • Grovmalen svartpeppar
  • Malen kryddpeppar
  • Svart vinbärsgele
  • Vatten
  • 13-15 mindre fasta potatisar

Skala potatisen och morötterna. Skär löken i klyftor. Hetta upp en gryta rikligt med olja. Lägg i löken och fräs på under omrörning några minuter. Häll på 2-3 msk av veganfonden. Rör om. Lägg i morötterna som du skalat och skivat i lagom bitar. Lägg därefter i den skalade potatisen som du skurit i lagom stora bitar. Rör om någon minut. Tillsätt vatten så det lagom täcker allt. Krydda med salt, grovmalen peppar, kryddpeppar och även lägg i så mycket svart vinbärsgele du vill ha. Rör om. Låt koka upp och sänk sedan till svagare värme och låt puttra under lock tills potatisen är mjuk. Tillsätt mera vatten om behövs.  Tillsätt sen svarta bönorna och värm dom tillsammans med grytan. Rör om. 
Klar att serveras!



Kommentera här: