Moussaka

4-6 port

2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl Arla Köket riven ost gratäng
1 krm salt
1 ägg

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 11/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Raggmunk med bacon



2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör
Detta är för ca 4 personer


Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket/baconet. Servera raggmunkarna med fläsk/bacon, lingonsylt.
Man kan även byta ut en liten del av mjölken mot grädde.

Pastasallad med kräftstjärtar



Den här är salladen är riktigt god och mättande, men ändå vill
man bara fortsätta att äta den av just den anledningen att den är god.
Den är lätt att göra och det går fort, en typiskt rätt att göra när man
inte har någon lust att spendera timmar vid spisen.

Barillas fjärilspasta
Berlotti bönor
Röd lökar
Ruccolasallad
Kryddor (efter egen smak, jag använder krossad svartpeppar och lite salt)
Majs
Paprika (gul)
Gurka (kan uteslutas)
Vitlöksdressing eller Aioli med vitlök

Ibland gör jag en egen dressing av olivolja, pressade vitlökar
salt och svartpeppar och blandar ihop o rör ner i salladen.
En del vill använda majonnäs, det går oxå bra och blir riktigt gott.
Man tar själv det man vill ha och tycker om.
Det ända du behöver göra är att koka pastan.
När den är klar häller du den i en stor salladskål.
Skiva rödlöken, i med bönorna och majs o resten av grönsakerna du vill ha.
Till sist balndar du i dressingen och smakar av med dina kryddor och rör om!