Fröknäckebröd

(OBS! Denna bild är lånad från nätet då jag själv ej testat detta recept ännu)
Detta recept fck jag av en kollega Christina Wallin och jag fastnade direkt för det för det lät så gott. Har inte testat det själv ännu men vet dom som gjort det och blivit riktigt förtjusta i det. Man kan ju även ha det som goda "snacks" om man vill istället för annat onyttig. Att strö flingsalt över tror jag blir riktigt smarrigt. Tack Christina för att jag fick låna ditt recept!
 
3,5 dl havregryn
1,5 dl linfrö
1 dl solrosfrö...
1 dl sesamfrö
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk rapsolja
2 plåtar
Tips: Strö gärna på lite flingsalt innan gräddning

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en skål. Täck skålen och ställ i kylen över natten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper (smeten räcker till två plåtar).
Grädda i 20 min (200 grader).
Skär brödet i bitar, torka på plåt i 150 grader, 30 min. Vänd bitarna efter halva tiden.
Öppna luckan med jämna mellanrum för att släppa ut fukten!
 

Tekakor

Dessa tekakor hittade jag i en annan blogg, och eftersom jag är väldigt nyfiken på nya recept så blev jag ju bara tvungen att testa detta. Sen att dom är enkla och går fort att göra är ju bara bonus. Dock tycker jag att just tekakor är som godast när dom kommer direkt från ugnen.
 
100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ca 10-12 dl vetemjöl special

Jag gjorde dubbel sats av ovan.

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke o häll lite av vätskan där i. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap o salt. Häll i mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna o blir smidig. Arbeta degen i 5-10 min.
Låt jäsa 15 min ca. Jag tar sen direkt en liten degklump o kavlar ut. Platta till med handflatan.
Nagga dom med en gaffel o låt jäsa 5-10 min.
Platta till dom igen innan du sätter in dom i mitten av ugnen i ca 225-250 grader i ca 6 min. Bröden ska få en lätt fin färg.
 
 

RSS 2.0