Kassler med sambal

En enkel rätt som du anpassar smaken själv.

600 gr Kassler
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraishe
Ca 1/2 dl ketchup
Ca 5 msk tomatpure (Mutti)
3-5 tsk sambal
Salt och svartpeppar
300 gr mozzarella

Skär kasslern i tunna skivor och fördela o en ugnsfast form. Rör ihop/vispa grädden och creme fraishen. Blanda i ketchup, tomatpure, sambal och krydda. Smaka av och känn av hur starkt du vill ha. Oftsst tillsätter jag själv mer sambal.
Häll över kasslern. Fördela mozzarellan ovanpå. In i ugn 225 grader ca 15-20 min eller tills osten fått en fin brun färg.
Servera med basmatiris eller jasminris och en lätt sallad.

Klar att sättas in i ugnen

Sega chokladkakor

75 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

0,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl ljus sirap


Gör så här:

Smält smöret

Rör ihop de torra ingredienserna

Blanda ner sirap och smör. Rulla ut bollar Ø ca 3 cm


Grädda mitt i ugnen i 175° i 12 min

Låt kakorna stelna så blir de seg

Enkel kalops

Nu när kylan biter sig fast vad är då inte godast om inte en gryta? Kalops är både enkelt och gott och denna är jätte enkel att göra.

900-1000 gr nötkött av högrev eller nötrulle
1 oxbuljongtärning
Mörk maizena
1 kg morötter
Gul lök (kan uteslutas)
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar

Häll i lite vatten i en gryta och lägg i buljongtärningen. Koka upp. Ställ grytan åt sidan.
Stek grytbitarna och krydda. Lägg i grytan. Häll på med mera vatten.
Låt puttra i ca 2 timmar. Under tiden skala morötterna och skiva dom lagom tjocka. När 2 timmar gått kan du hälla i dom skivade morötterna i grytan. Låt puttra ytterligare 1 timme. I slutet reder du av med maizena till hur du själv tycker "såsens" tjocklek ska vara. Smaka av och krydda mera om behövs. OBS! Tiden kan variera beroendes på kött och spis.
Serveras med kokt potatis. Jag föredrar delikatesspotatis.