Supergoda saffransskorpor

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en
bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och
vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Pepparkakskärleksmums

3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl florsocker
1 ½–3 msk vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö över kokos och låt sedan glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Blir ca 20 bitar


Asiatisk räkröra

Den här rätten är både enkel och god om man tycker om lite annorlunda smak.
I det här receptet har jag lagt till hackade morötter.

Ingredienser:
4 morötter
300-400 gr skalade räkor
3-4 vitlöksklyftor
Santa Maria Lemon Grass (liten påskrydda som finns i dom flesta affärer vid asiatiska produkter)
Santa Maria Fish oil (salt) går bra även med vanlig salt
1 purjolök
Jordnötsolja eller annan olja
Basmatiris

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning.
Hacka morötterna och vitlöksklyftorna. Skiva purjolöken och fräs i oljan. Sist har du i räkorna tillsammans med "lemongrass" så räkorna bara värms upp. Rör om. Räkorna får inte värmas för länge då kan dom bli sega. Häll över allt i en form och servera tillsammans med riset.
Smaklig måltid!


RSS 2.0