Kärleksmums



Ingredienser:

150 gr smör
2 ägg
3 dl socker
1.5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr:

75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
2 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

Garnering:

Färgat strössel (karamellströssel)


Smält smöret/margarinet i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret och mjölken.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vanillinsocker.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Grädda i ugn vid 225° c, 10-15 minuter.
Strö lite socker på ett smörpapper.
Stjälp upp kakan.
Dra av papperet.
Pensla papperet med lite kallt vatten om det inte lossnar.
Låt kakan kallna.

Glasyr:

Smält smöret och rör ner de övriga ingredienserna.
Bred glasyren över den färdiga kakan och strö över kokos.

Skär i fyrkantiga bitar.


Inlagd sill



Sill i olika smaker är bara ett måste. Men det spelar ingen roll,
vad man än säga så är den inlagda godast.

Ingredienser:

8 urvattnade sillfiléer

Ättikslagen:

1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar i skivor
1 morot i skivor 
15 kryddpepparkon ca
2 lagerblad

Garnering:

1 rödlök i ringar
ett par krossade kryddpepparkorn

Koka upp ingredienserna till ättikslagen.
Låt den kallna.
Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
Låt stå i kyl minst ett dygn.

Servera sillen skuren i bitar i lag färgad med rödbetsspad.
Garnera med rödlök i ringar och ett par krossade kryddpepparkorn

Bekvämt alternativ som också är gott:

Lägg upp inlagd sill från burk i en serveringsskål. Garnera med ringar av purjo- eller rödlök.

Ankis julköttbullar



Kallar dom för julköttbullar, men dessa gör jag annars med.
Steker dom i stekpanna och inte i ugn. Gillar doften när jag steker!

Ingredienser:

800 gr nötfärs ( jag använder bara det)
5 dl vispgrädde (ingen light produkt)
1 gul lök
2 ägg
Salt och svartpeppar

Blanda allt och rulla till små köttbullar och stek
sedan i margarin.