Baconlindad kyckling med grönpepparsås

1 kg kycklingfilé
200 g philadelphiaost
1 krm salt
3/4 msk grönpeppar
2 pkt bacon

3 dl matlagningsgrädde
3 dl vispgrädde
1/2-1 msk grönpeppar
1 krm salt
2 krm köttbuljongpulver
Soja

Dela kycklingfiléerna i två delar på längden. Banka ut filéerna lite mellan två plastfoliebitar. Rör ihop philadelphiaost, salt och krossade grönpepparkorn. Bred ut lite av röran på varje kycklingbit. Rulla ihop filéerna och linda en baconskiva runt om. Bryn i smör tills baconet fått lite färg och flytta sedan över kycklingen till en smord ugnsform.

Häll i grädde i stekpanna. Krydda och smaka av med krossade grönpepparkorn, salt och köttbuljongspulver. Färgsätt med soja. Låt såsen koka ihop i fem minuter och häll den sedan över kycklingen.

Gratinera i 225 grader, ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.
Serveras med ris eller hasselbackspotatis och en grönsallad!
Receptet är för ca 6 personer.



Tomat & linssoppa med grillad halloumi



Att göra mat efter GI metoden blir allt mer vanligare. Jag måste säga
att den maten är nästan precis som "vanlig" mat. Att kanske äta mer linser och bönor
mår man bara bra av, personer med dåliga magar brukar i regel bli betydligt bättre. Personer
som vill gå ner i vikt går ner på ett bra och rätt sätt.
Detta recept vill jag tacka min goa vän Jessica Carlsson för, hon följer GI metoden och kan
varmt rekomendera andra att följa den. Tack Jessica för att du vill dela med dig av dina recept!
Om man inte vill ha halloumi kan man byta ut den mot någon annan. Själv äter jag inte ostar gjorda
på get och får, men i Sverige kan man få tag i denna ost gjord enbart på ko med har jag för mig.
Den påminner en del om vår cammenbert.


4 portioner

1 paket halloumi

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

8 dl vatten med kycklingfond

2 burkar krossade tomater

1 dl röda linser

1 dl gröna linser

2 msk tomatpuré

salt & peppar

Gör så här:

Skala och finhacka lökarna. Fräs lökhacket i oljan i en kastrull/gryta och häll över vatten + fond, lite i taget.

Tillsätt sedan tomaterna, linserna och tomatpurén. Rör om och låt småputtra i ca 15 minuter, eller tills

linserna är mjuka. Salta och peppra enligt egen smak.

Skiva halloumin och stek den i en grill eller stekpanna, ett par minuter på varje sida.

Smaklig måltid.

 

Om man vill ha den mer som en gryta så kan man dra ner på vattenmängden och tillsätta lite mer linser och eventuellt

hacka ner lite gul paprika :)


Kyckling med parmaskinka & balsamsås

4 port

8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.


Charkalaka

Charkalaka är en sorts kryddig vitkålssallad. Ingredienserna är alla enkla att få tag på och inte så dyra. Passar alltid bra till grillat eller kallt kött och är väldigt populärt i Afrika, där man gärna serverar denna rätt på bröllop och fester. Går också att köpa färdigt på burk i mataffärerna i Afrika. Denna variant är ett Tswana-recept.

För 6-8 portioner

1 lök, skivad
2 vitlöksklyftor, krossade
1-2 chillifrukter
8 msk matolja
1 grön paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 röd paprika, strimlad
550 g vitkål, tunt strimlad
550 g morot, grovt riven
1 msk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
360 g ärtor, gärna den frysta sorten, annars från burk
Salt och färskmalen peppar

Fräs lök, vitlök och chilli i en panna tills löken får färg. Välj gärna en teflonpanna med högre kant. Tillsätt den strimlade paprikan och fräs ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt sedan vitkål, morot, cayennepeppar och paprikapulver, samt salt och peppar efter egen smak. Fräs alltsammans tills grönsakerna är mjuka. Mot slutet tillsätts ärtorna, rör om och låt rätten stå en stund innan servering.

Rätten kan serveras både varm och kall.

 

Pilaffris

För 4-6 portioner

2 msk olivolja
2 lökar, finhackade
4,5 dl basmatiris
1,5 dl russin
1 chillifrukt, hackad
4 tsk rivet skal från en limefrukt
1-2 kanelstänger
1 nypa krossade kardemummafrön
2 tsk salt
1 liter vatten
1,5 dl mandelspån
4 msk hackad färsk persilja
Färsk malen peppar

I en stor kastrull fräses lök i oljan tills löken mjuknat och fått gyllenbrun färg. Häll i riset och färs detta under omrörning i ca 4 minuter. Tillsätt russin, chillifrukt, limeskal, kanelstänger, kardemumma, salt och 1 liter vatten. Rör om väl. Sätt på locket och låt det hela puttra i 15-18 minuter eller tills riset har absorberat all vätska. Under tiden rostas mandelspånen i en torr stekpanna.

Ta bort kastrullen med riset från värmen och lufta riset med en gaffel. Blanda i mandelspånen, persiljan och krydda efter med salt och peppar innan servering.

 

 


Bobotie

 

Detta recept härstammar från Cape Malay folket. Denna currysmaksatta kötträtt, innehållande torkad frukt, toppas med en äggstanning och citronblad eller lagerblad. Serveras normalt med ris.

För 8 portioner

2 lökar, hackade
3 msk matolja
2 msk paprikapulver, mild
2 msk gurkmeja
2 tsk currypulver, stark sort
2 tsk ingefärapulver
1 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk salt
1 burk krossade tomater
1,5 dl russin
100 g tomatpuré
4 msk mangochutney
2 msk rödvinsvinäger
2 msk Worchestershire sås
2 msk aprikosmarmelad
3 skivor vitt bröd, typ franska, kanten bortskuren, brödet skuret i tärningar
2,5 dl mjölk
2,2 kg nötfärs, finmalen
2 ägg, vispade
Några citronblad eller lagerblad

Fräs löken i olja i en traktörpanna tills den mjuknat och är gyllenbrun. Tillsätt alla torra kryddorna, farinsocker och salt och fräs detta i 2-3 minuter. Ta bort pannan från värmen och tillsätt krossade tomater, russin, tomatpuré, mangochutney, vinäger, Worchestershiresås och aprikosmarmelad. Ställ tillbaka pannan på varma plattan och låt blandningen koka upp. Låt puttra på svagare värme i 2-3 minuter.

Under tiden blandas brödtärningarna med mjölken i en separat skål.

Tillsätt köttfärsen i traktörpannan och rör om ordentligt så att det inte blir några stora köttklumpar.

Kläm ur mjölken från brödbitarna. Spara mjölken för senare. Brödet fördelas i köttblandningen i traktörpannan. Låt köttblandningen puttra på svag värme i 45-60 minuter, rör om då och då, ända tills all vätska absorberats.

Under tiden sätt ugnen på 180°C.

Salta och peppra köttblandningen efter egen smak. Rör om ordentligt. Häll sedan upp köttblandningen i en ugnsfast form.

Ta fram skålen med den sparade mjölken och blanda i äggen. Vispa detta noga. Häll sedan äggblandningen ovanpå köttblandningen i formen. Dekorea sist med citronblad eller lagerblad. Ställ in gratängen i ugnen och grädda i 15-20 minuter, eller tills äggblandningen stelnat ovanpå.

 


Malva Pudding

En god vän till mig Christina Engelen har gett mig några goda tips på Sydafrikansk mat. Hon och hennes man (John) har ju bott under en tid där så dom har en mycket god erfarenhet från mat och kultur.
Christina har också varit min stora favorit när det gäller "Thaimat", där är hon helt suverrän, men hon liksom jag
tycker om att experimentera  och "söka" oss fram med olika smaker. Minns för många år sedan
när Christina träffade sin nuvarande man, när hon skulle bjuda oss alla på thaimat och den gjorde
hon från grunden på äkta thai vis, något godare har jag aldrig ätit.
Vill tack Christina för att hon vill dela med sig av sina recept!

För 6 små puddingar:

Malva pudding:
2,5 dl mjölk
2,5 dl brun farinsocker
3 tsk aprikosmarmelad
1 tsk bikarbonat
1 tsk vinäger
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
4 tsk smör

Sås:
2,5 dl vispgrädde (vispas ej)
125 g smör
2,5 dl florsocker
8 msk hett vatten

Puddingen: Vispa ägg med farinsocker tills mixen blivit tjock och ljus till färgen. Rör ned aprikosmarmeladen. I en separate skål blandas vetemjöl och bikarbonat samman. Smält smöret och vinägern tillsammans I en kastrull – blanda därefter i mjölken. Häll mjölblandningen i äggsmeten genom en sil så att det blir lätt och luftigt och inga klumpar. Häll också i smör-vinäger-mjölkblandningen i smeten och rör igenom allt ordentligt. Fördela smeten i en stor eller 6 portionsformar med hög kant. Grädda i ugnen på 180°C i ca 30 minuter, eller tills puddingens yta är ljus brun.

Såsen: Smält alla såsingredienserna I en kastrull och rör tills allt är väl blandat. Fördela såsen över puddingen direkt när den kommer ut ur ugnen.

 


Pannbiff med lök & gräddsås



Här är en klar favorit av min husmanskost. Tyvärr kanske
man gör den alltför sällan trots att det är så enkelt.

Nötfärs
Grädde 10 dl (ingen light)varav 5dl till såsen
Ägg
Hackad rå lök
Salt och svarpeppar
Lingon
Svart vinbärsgelé

Lägg färsen i en bunke/skål.
Blanda i ägg/äggen.
Sen i med hackad lök och häll på grädden eftersom.
Krydda.

Forma pannbiffarna och stek dom i stekpannan. Lägg över i en form.
När dom är klara börja med såsen.

Sås:

5 dl grädde
Maizena
Svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
Soya
Kalvfond

Häll grädden i en liten såskastrull.
Dutta i kalvfond efter smak.
Ha i svartvinbärsgelé om så önskas för att "bryta" av lite.
Red av med maizena tills den är lagom "såsig"
Ha i lite soya om man vill ha lite mera färg.

Serveras med kokt potatis och saltgurka eller en sallad.


"Hot" Brysselkålsgratäng



550 g brysselkål (Findus tex)
1,5 msk margarin
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grönsaksbuljong
1,5 dl  riven ost, jag föredrar en stark ost
0,5 krm paprikapulver
4 droppar tabasco (eller efter smak)
0,5 dl matlagningsvin
1 pkt bacon knaperstekt och avrunnet
Krydda efter smak hur stark du själv vill ha.

Gör så här:

Koka brysselkålen. Smält margarinet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med vätskan under omrörning. Tillsätt osten (spara 2 msk) och låt såsen kok några minuter. Krydda. Lägg brysselkålen i en smord ugnssäker form. Stek upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper, strö det över brysselkålen sedan. Häll över ostsåsen. Strö på mandeln och osten. Gratinera i ca 25 minuter 225°
Till ca 4 portioner.


Vanilj Semlor



Jag föredrar vaniljsemlor eller så ska mandelmassan blandas med grädden,
vill inte ha mandelmassan som i en klump, känns alldeles för sött för min smak.


25 gram jäst för söta degar

3 dl mjölk

0,75 dl socker

100 gram smör

1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning:

2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver

5-6 dl grädde

1 msk socker

Så här gör du:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.

Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.

Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.

Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.

Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!


Ankis kanelbullar



När jag bakar så försöker jag oftast använda riktigt smör.
Smör ger själva bulldegen en god smak och mjuk, fin munkänsla.
Bullar ska "smälta" i munnen, så jag bakar oftast för hand och använder ingen
"maskin" eftersom jag tycker att dom bullarna oftast har en benägenhet att bli en
aning "torra" oavsett hur mycket smör man använder.

75 g smör
7 1/2 dl (450 g) vetemjöl
1/2 dl strösocker
2 krm salt
1/2 paket (25 g) jäst
2 1/2 dl fingervarm (37°C) mjölk

Fyllning
ca 50 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk kanel

Pensling
1 ägg
ev pärlsocker

  1. Skär smöret i tunna skivor och lägg i köksmaskinens skål eller i en degbunke.
  2. Mät upp och lägg i 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Häll på den ljumma mjölken.
  3. Arbeta ihop degen väl ca 5 minuter i maskinen och något längre tid för hand.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter.
  5. Arbeta ner degen i skålen. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt.
  6. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
  7. Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kanel.
  8. Rulla ihop från långsida till långsida.
  9. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda.
  10. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar som snurror.
  11. Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225–250°C.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter.
  15. Låt bullarna svalna på galler under handduk.

Kavla ut degen till en rektangulär platta. Rör samman smör, socker och kanel. Bred över degplattan, så får bullarna jämn och fin smak.


Het Thailändsk räksoppa

 

 

 

Räkor (oskalade)

500 

gram

 

Kokosmjölk

6,0 

dl

 

Vatten

2,0 

dl

 

Limeblad

8,0 

styck

 

Thailändsk fisksås  

2,0 

msk

 

Currypasta (grön) 

1,5 

msk

 

 

 

 

 

Paprika (grön)

1,0 

styck

 

Paprika (röd el. gul)

1,0 

styck

 

Purjolök

0,5 

styck

 

Olivolja

0,5 

dl

 

Salt & peppar

 

 

 

 

  1. Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull och de färdigskalade räkorna i en skål.

  2. Häll kokosmjölk, vatten, limeblad, fisksås och currypasta i kastrullen med räkskal och låt det koka upp. Sila av soppan i en finmaskig sil, ner i en stor skål.

  3. Ansa och strimla paprika, skiva porjon.
    Fräs det i olivolja några minuter på medelhög värme i kastrullen.

  4. Tillsätt soppan och sänk värmen.
    Låt soppan bli varm. Smaka av med salt, peppar och ev. med extra fisksås.
    Lägg i räkorna strax innan servering.


Ankis enkla köttfärsgratäng



Mjölig potatis
Nötfärs
4 vitlöksklyftor
Salt och grovmalen svartpeppar
Rivens stark ost eller Mozzarella
5 dl grädde (använder ej light)
Margarin

Skala potatisen och skiva dom i lagom tunna skivor.
Smörj en ugnsfast form.
Stek köttfärsen och krydda, smaka av.
Första lagret lägger du potatis, salta lite
Lägg sedan på all stekt nötfärs.
Pressa vitlökarna och fördela över färsen.
På med resten av potatisen. Krydda ev med salt
och svartpeppar om du vill.
Till sist på med den rivna starka osten eller mozzarellan.
Garnera om du vill med skivade tomater, ruccula eller annan
färsk krydda.
Häll på grädden.
Stek i ugn i 175 grader tills potatisen mjuknat.
Servera gärna en god sallad till!


Ankis korvstroganoff



Korv
Grädde (använder riktig grädde och ingen light)
Gul lök
Röd paprika
Chilisås man kan använda ketchup med.
Smaka ev av om du vill ha kryddor i.
Ris. Jag brukar använda basmatiris
Serveras gärna med en sallad till.


Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär korven i strimlor eller hur du vill ha den.
Bryn i stekpanna så den får fin färg.
Lägg i gryta.
Stek den hackade löken samt paprikan i stekpannan, sen i grytan.
Häll över grädden och smaka av med chilisås eller ketchup.
Mycket mustig och god blir den!


Skinkstek



1 kg skinkstek
1 tsk salt
1 krm malen svart- eller vitpeppar

Sås:

all sky
½ dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl

Salta och peppra på botten av en ugnssäker form.
Lägg skinksteken i den ugnssäkra formen med den feta sidan upp.
Salta och peppra ovanpå och strö eventuellt även samma kryddor du strödde på bottnen.

Stick i en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av köttet.

Ställ in i 175 grader varm ugn tills termometern visar 75 grader. Det tar ca 1 ½ timme.

Ta upp steken och låt den stå 10-15 min för att den ska bli lättare att skära.

Skär upp steken i ½ cm tjocka skivor.

Sås:

Vispa ut mjölet i lite av skyn. Vispa i resten av skyn, grädden och mjölken. Rör i kalvfond och låt koka upp. Smaka av. Låt puttra ett par minuter.


Mina lättare bakverk på fat



Lite av mina bakverk som bjöds på under julhelgen.


Ankis piroger



Så här efter all julmat så längtar man helt enkelt eller dom flesta till vanlig mat.
Så vi kom på att vi skulle göra piroger. Hittade på lite själv och ändrade recept.
Och kan verkligen rekomendera dessa. Degen suverränt god och frasig.

Pirogdeg:

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g margarin

2 tsk strösocker

2 tsk salt

11 dl vetemjöl (ca, du känner hur degen blir)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt det mesta av mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg.
Jag arbetar degen med händerna, tycker personligen degar blir bäst så.
 Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.

Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 6 st större ca 20 cm i diameter.  Lägg på fyllning på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Fyllning 1:

Jag kör med köttfärs av nöt och gör den
som min egengjorda köttfärssås, men utesluter
krossade tomater ev grädde osv. Använder istället
chilisås och tomatpuré. Går bra för dom som gillar
enbart ketchup med, har testat det och det blir gott!

Till detta serveras en god sallad efter din egen smak!
Jag kan garantera att dessa piroger är jättegoda!

Fyllning 2

Baconbitar

Purjo

Vitlök

Röd paprika

Fräs ihop och lägg som fyllning. (Den här blandningen är jättegod)





RSS 2.0