Saffransbullar med vaniljfyllning

Dessa är bara så goda och smälter i munnen, själv kommer jag aldrig mera göra lussebullar som hur man än gör dom alltid blir torra.
Vetedeg ca 50 st (jag fick 75 st stora) :

1 pkt jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

2 kuvert med saffran

1 1/2 dl socker

1 burk ( 250 g) kvarg

1/2 tsk salt

1 ägg

cirka 15- 16 dl vetemjöl

 

Vaniljfyllning:

200 gram rumsvarmt riktigt smör

3- 5 msk vaniljsocker

1 1/2 dl socker

 

Garnering :

Vispat ägg och pärlsocker

 

Gör bullarna så här :

 

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.


Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche

Det här receptet hittade jag på nätet och tänkte testa det. Ångrade mig inte alls. Så gudomligt lätt och gott att göra och en bra rätt att även bjuda på. Dock använde jag mig mer av grädde och creme fraische. Eftersom jag inte gillar matlagningsgrädde så tog jag riktig grädde. Men då kan det naturligtvis "skära" sig, men inget som bekommer mig.
Det är en riktigt mättande rätt och går även bra att ev bara servera en sallad till, nu valde jag ris som jag kokade i kycklingfond. Chilisåsen använde jag mer utav och även kycklingfonden samt mera vitlök.
Prova, du kommer inte ångra dig!
Ca 8 portioner:
 
6 st kycklingfileer
2 paket bacon
4 dl creame fraiche
3 dl matlagningsgrädde (jag tog riktig grädde)
1 dl riven smakrik ost
2 msk sweet chili sauce (jag tog betyligt mera)
2 st pressade vitlöksklyftor (jag tog 3)
3 msk kycklingfond (jag tog betydligt mera)
Salt och peppar efter behag
 
 Skär filén längsgående i bitar. Skär baconet i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.

Blanda Creme fraiche, grädde, sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.  Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Täck hela ytan med den rivna osten. Grädda ca 25 min i 200gr.

Servera gärna med ris/bulgur och en god sallad!

 

 

 

 

 
 

RSS 2.0