Pastasallad med kräftstjärtar

 

En nyttig, lättlagad och smakrik sallad med kräftstjärtar och pasta (4 port)

  • 4 portioner kokt gnocchi eller annan pasta
  • ½ huvud isbergssallad
  • ½ gurka
  • 10 baby plommontomater
  • ½ gul paprika
  • 1 burk majs
  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1 avokado
  • Dressing:
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 tsk sambal olek
  • 1 msk chilisås
  • salt
  • peppar
  1. Halvera tomaterna, strimmla paprikan och salladen, skala och dela avokadon.
  2. Blanda alla ingredienser i en stor skål.
  3. Blanda dessingen och smaka av med salt och peppar.

 

 

Ugnsgratinerad aubergine (GI) 4port

 
En nyttig GI-rätt som dessutom är mycket god. Så kan man beskriva dessa lättlagade ungsbakad auberginer. Det som blir över är nästan lika gott att värma upp dagen efter.

  • 2 stora auberginer
  • 400 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot, skalad och riven
  • 2 dl tomatsås
  • 1 burk röda bönor, avrunna
  • 1 dl riven ost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.
  3. Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.
  4. Grädda i ugn ca 20 minuter.
  5. Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.
  6. Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
  7. Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.
  8. Salta och peppra.
  9. Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.
  10. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
  11. Servera med färska grönsaker
God tomatsås att ha till (1 port)
 
  • 5 stora mogna tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 liten rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk basilika
  • torkad oregano
  • ev. tomatpuré
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klyfta tomater och rödlök. Strimla paprikan. Lägg dem i en en ugnsfast form. Pressa på vitlöken och ringla över olivoljan.
  3. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
  4. Ta ut och låt svalna.
  5. Mixa allt med en stavmixer. Tillsätt kryddor i önskad mängd och eventuellt lite tomatpuré.
 
 
 
 

Enchiladas

 
Enchiladas med köttfärs som är ett gott alternativ om man vill ha en maträtt som smakar tacos (4 port ca)
 
 
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk olja
  • 1 påse tacokryddmix
  • 1 ½ dl vatten
  • 2-3 tomater
  • 1 rödlök
  • 1 liten burk majs
  • 8 tortillabröd
  • 2 dl riven lagrad ost
  • chunky salsa
  • Till serveringen
  • 2 dl gräddfil
  • resten av chunky salsan
  1. Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna.
  2. Tillsätt tacokryddor och vatten.
  3. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Skala och finhacka löken.
  7. Låt majsen rinna av.
  8. Blanda färsen med tomater, lök och majs.
  9. Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop. Lägg i en ungsfast form.
  10. Bred på lite chunky salsa och strö över osten.
  11. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
  12. Servera enchiladasen med chunky salsa och kall gräddfil.