Saffransbullar med mandelmassa



100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl
Hackad mandel och pärlsocker
eller bara pensla på med ägg


Fyllning

100 g smör

250 g mandelmassa, riven

3 msk socker

0,5 g saffran

1 msk vit sirap

Smält smöret till degen och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt, och häll över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg. Den ska släppa bunkens kanter, men det är okej om den fortfarande är lite kladdig. Jäs i ca 40 minuter.

Vispa ingredienserna till fyllningen med elvisp tills den är mjuk och smidig (jag arbetar endast med händerna då jag själv anser att allt blir mycket bättre). Kavla ut bulldegen till en rektangel, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop från långsidan, och skär i jämna skivor.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30 minuter. Strö över mandel och pärlsocker eller bara pensla med ägg, och grädda på 250°C i 7-8 minuter.


Makaronipudding



4 dl Idealmakaroner (använd ej snabbmakaroner)
150 g bacon
1 purjolök
3 st ägg
2-3 dl mjölk
2-3 dl grädde
Salt och svartpeppar
Gärna lite muskot om man gillar det.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisning. Spola dem i kallt vatten.

2. Skär baconet i skivor, skiva purjolöken och bryn hastigt. Blanda med makaronerna i en smord ugnssäker form.

3. Vispa i hop ägg mjölk, grädde, salt och peppar och häll över.

4. Grädda puddingen i ca 30-40 minuter


Havrechoklad muffins



Ingredienser:

200 g smör eller margarin
6 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 ägg
2 dl socker

Gör så här:

  1. Smält fettet, blanda sedan i havregryn, kakao och vaniljsocker och låt dra i ca 5 minuter. 

  2. Under tiden vipsar du ägg och socker pösigt. Blanda samman. Fyll formar och grädda i 200 grader ca 10 minuter.


RSS 2.0