Ostfrallor



Det här receptet hittade jag för länge sen men har liksom inte kommit
mig för att testa det. Och när jag inte själv har testat så brukar jag inte
lägga ut något i min blogg. Men nu är det gjort och jag kan bara säga
att dessa är en höjdare och dessutom lätta och det går fort att göra.
Jag gör 3 dubbel sats av detta recept.

50 g jäst
2,5 dl vatten
1/4 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olja
1,5 dl riven ost, jag valde en starkare ost blir mera smak
6-7 dl vetemjöl special

1 ägg
1-2 dl riven ost


Rör ut jästen i ljummet (37 grader) vatten.
Rör ner salt, socker och olja. Arbeta in hälften
av mjölet och rör sedan ner osten (jag valde att testa
att inte ha ost i själva degen) Tillsätt resten av mjölet och knåda degen smidig,
5 min i maskin eller 10 min för hand (jag knådar för hand då jag tycker allt
blir betydligt saftigare när man gör det)
Låt sedan degen jäsa 20 min.

Ta upp den jästa degen och arbeta ihop den och dela sen i 8-12 delar.
Är man van så tar man bara en liten degbit och rullar till frallor. Tänk på att inte
göra dom för stora då dom jäser ganska mycket. Lägg frallorna på
bakpappersklädd plåt. Jäs frallorna i 25 min.

Pensla sen med ägg och strö över grovriven ost.
Grädda i 250 grader i ca 8 min.


Bakad potatis med räkröra och sallad



Bakad potatis är något man gör alltför sällan tyvärr, men som jag verkligen gillar
för det nästan sköter sig själv. Brukar oftast variera fyllningarna men i det här receptet
har jag valt räkröra.

2 Stora bakpotatisar
5 dl creme fraische
Räkor
Röd lök
Lite salt och peppar
Curry eller curryaioli
Sen gör jag även en sallad till om man vill ha det.

Sätt ugnen på 225°C.Beräkna 1 potatis per person. Skölj bakpotatisen och stick några hål i den med en provsticka. Baka mitt i ugnen på galler i 50-60 minuter. Låt vila en kort stund. Skär ett kryss i varje potatis med en liten vass kniv. Tryck ihop potatisen så att den öppnar sig. Använd gärna en handduk så bränner du inte fingrarna. Fyll potatisarna med den goda röran.
Servera en sallad till.


RSS 2.0