Grönsaker i ugn

 
 
Ta dom grönsaker du gillar.
Jag älskar dom flesta grönsaker.
Zuccini, lök, vitlök, morot, gurka, tomat, paprika, aubergine osv...
För LCHF så är detta jättebra att ha istället för tex potatis, pasta eller ris..
Alla som vet att man inte får äta något som kommer under jorden när
det gäller LCHF kan ibland "rucka" på det.
 

Sätt ugnen på 225°. Skär grönsaker i halvor och lägg dem på en plåt. Häll på olja, vitlök, salt, peppar.  Blanda runt grönsakerna med oljan, vitlök salt och peppar.

 Stek i mitten av ugnen 20–25 min.

 

Frasigt fröknäcke

 
 
1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
1/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solroskärnor
2 sl majsmjöl
1 krm salt
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten
Flingsalt
 
 
Sätt ugnen på 140 - 150 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.
 Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och
salt i en bunke.
Tillsätt oljan och rör om.
Koka upp vattnet och tillsätt det.
Rör allt till en jämn gröt.
Skulle smeten bli för hård tillsätt lite extra vatten bara.
Vänd ut smeten på bakplåtspappret.
Bred ut den jämt över hela pappret, ända ut i kanterna.
Strö lite flingsalt över hela smeten.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 45-70min beroendes på ugn.
Jag kör i 140 gr ca 45-50 min.
 
Jättegott att bara äta som det är, eller varför inte med
någon god ost på...
 
 

Stuvade makaroner

Detta är något jag tyvärr sällan gör men är så otroligt gott. Men eftersom jag oftast har matlåda
med mig till jobbet så är kanske inte stuvade makaroner just en höjdare. All mat passar inte
för matlådor inte äns fast vi idag värmer upp i micro. Vissa ska man bara äta direkt när det är
färdigt. Nedan finns 2 recept som jag brukar göra och dom är lika goda båda två.
OBS! Tänk på att tiden kan variera från spis till spis
 
 
Recept 1
 

4st portioner

Tid för att laga rätten är ca 30 minuter.

Ingredienser:

5 dl makaroner

4 dl röd mjölk

1 dl grädde

2 msk vetemjöl

1 rågad msk smör

malen muskotnöt

en nypa salt och några varv nymalen svartpeppar från pepparkvarnen

ev lite finhackade färska örter för garnering

  1. Koka upp vattnet för makaronerna enligt anvisning på paketet.
  2. Under tiden du väntar på att vattnet skall koka upp så lägger du i smöret i en kastrull på svag värme och väntar tills det smälter. Häll därefter i vetemjölet i smörblandningen och rör runt med en slev eller visp. Märker du att det blir allt för torrt redan från början så tillsätt lite mer smör.
  3. När smöret och vetemjölet har blandat sig ordentligt häll i mjölken och grädden och låt puttra på svag värme. Blanda i muskot och lite salt och peppar.
  4. Häll ner makaronerna i det kokande vattnet och koka dom al dente. Det vill säga att det ska finnas lite tuggmotstånd kvar i makaronerna. Tänk på att makaronerna skall ned i mjölksåsen. Ett tips är att koka makaronerna ca 1 min under den koktid som står på paketet. Häll av makaronerna i ett durkslag.
  5. Blanda nu den krämiga mjölsåsen du gjort med makaronerna.
  6. Lägg upp på en tallrik och servera gärna dom stuvade makaronerna med med stekt falukorv, köttbullar, fläsk eller liknande.
 
Förenklad version av mjölkstuvade makaroner
 

4st portioner

Tid för att laga rätten är ca 25 min.

Ingredienser:

ca 5 dl makaroner

1 liter röd mjölk

salt & peppar

1 rågad matsked smör

malen muskotnöt

  1. Ta fram en kastrull och blanda smör, mjölk, muskot, salt och lite peppar.
  2. Häll ner makaronerna i blandningen och låt puttra på svag värme i cirka 20 till 25 minuter. Glöm inte att blanda då och då så att inte makaronerna bränner fast i botten.
  3. Smaka av och servera!

För att få det lite extra krämigt kan man blanda ner lite riven ost mot slutet, jag föredrar Västerbottenost

 

Förslag med tillbehör för stuvade makaroner

* Stekt falukorv
* Köttbullar
* Stekt ägg
* Stekt fläsk