Snabbgravad lax med smak av parmesan

 
För ca 4 personer
 

4 portionsbitar färsk lax (à 200 g)

salt

2 msk salt

strösocker

2 msk strösocker

svartpeppar

1 tsk grovmald svartpeppar

Parmesansås

dill

½ dl finhackad färsk dill

Zeta Olivolja Citron

1 dl Zeta Olivolja Citron

Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån

50-80 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån eller

Zeta Grana Padano 16 mån

Zeta Grana Padano 16 mån finriven

det här med lagring bryr jag mig inte om...

Till servering:

citroner

2 citroner delade

 

 

Gnid in salt, socker och peppar i laxen. Låt stå ca 20 minuter i rumstemperatur. Torka av laxen med hushållspapper och grilla ca 10 minuter. Gör såsen, mixa dill och olivolja slätt med en stavmixer. Rör ned finriven parmesanost tills såsen får en krämig konsistens. Bestäm vilken konsistens du vill ha genom att variera mängden ost. Med mera ost blir såsen istället en god röra. Ringla parmesansås över laxen vid servering. Servera med grillad citron! (Citronen blir underbart söt i smaken när den hettas upp på grillen)

Kräfttoast

 
 
För ca 10 personer är detta recept:
 

170 g kräftstjärtar

75 g Kvibillegräddädel

1 dl Arla Köketlätt crème fraiche

2 msk finskuren färsk gräslök

1 krm salt

1 krm svartpeppar

10 skivor vitt eller mörkt bröd bröd

ArlaSmör & rapsolja

färsk dill

 

Lägg 10 kräftstjärtar åt sidan till garnering. Skär resten i bitar. Mosa ihop ost och crème fraiche med en gaffel. Blanda ner gräslök och kräftstjärtar. Smaksätt med salt och peppar. Stansa ut 10 rundlar ur brödskivorna. Stek dem i smör & rapsolja i en stekpanna. Låt svalna något. Lägg kräftröran på bröden. Garnera med dill och de hela kräftstjärtarna.

Bakad potatis med ädelost

 
Bakad potatis älskar verkligen jag, just för att man kan ha så många olika fyllningar. Och sedan så sköter
den sig ju i stort sett själv, vilket är jättebra:) Vanligast är ju fyllningar med räkor, skinka osv...men nu har
jag valt ädelost, vill man vara lyxigare tar man en äkta Gorgonzola.
 

2 st stora bakpotatisar

150 g bladspenat

2 st vitlöksklyftor

1 msk Svenskt Smör från Arla

125 g Kvibille gräddädel eller Gorgonzola

1 dl Arla Köketlätt crème fraiche

12tsk salt

1 krm svartpeppar

Vill man ha mera utav såsen/fyllningen så gör man mera av allt, det gör jag alltid.

Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen i halvor. Baka i nedre delen av ugnen tills de är mjuka, 45-60 min. Tina ev spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Grov riv ädelosten och rör ihop med crème fraiche i spenaten. Gröp ur potatisarna men spara skalen. Mosa potatisen och rör ner i spenatröran. Salta och peppra. Fyll skalen och baka dem i övre delen av ugnen vid 250° ca 10 min