Kålrotslåda

  • 750 g kålrot
  • 1 grönsaksbuljongtärning vegan
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 dl Plantis grädde
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk salt
Jag hade som vanligt mer grädde och kryddor. Smaka av hur just du vill ha!

Hur du lagar

  1. Skala 750 g kålrot och skär dem i mindre bitar. Koka med 1 grönsaksbuljongtärning i ca 10-15 minuter tills mjuka.
  2. I en bunke häll: 1,5 dl ströbröd2 ägg3 dl grädde3 msk sirap1 tsk mald ingefära1 krm svartpeppar2 krm riven muskotnöt och 1 tsk salt och låt stå att dra.
  3. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsfast form med veganskt smör.
  4. När kålrötterna är mjuka, häll av spadet (men spara lite) och mosa dem med en potatisstöt eller med en stavmixer. Lägg till lite av spadet om röran blir för torr. Den ska ha lite lösare konsistens än potatismos.
  5. Smörj en ugnsfast form, blanda ihop de två rörorna och häll i dem i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme och 15 minuter, eller tills den blivit fast.
  7. Under tiden, passa på att göra något trevligt som att läsa en bok eller något annat avslappnande.
  8. Servera lådan varm eller ljummen. Blir det något över så går det att frysa in, gärna i portionsstorlekar.


Kommentera här: