Lax med ugnsrostade rotsaker
Det här receptet är för ca 4 personer.
Gradantalet på ugn beroendes på olika ugnar.
- 4 laxfileer (bitar)
- 13-15 mjöliga potatisar beroendes på stl
- 4 morötter
- 1 lagom stor kålrot
- Smör (jag har använt veganskt mjölkfritt margarin)
- Rapsolja
- Salt
- Grovmalen svartpeppar
- Chiliflakes
- 1 skivad citron
- 1 fp fryst dill
- Vatten om behövs
Om du inte får plats med 2 st ugnsformar i ugnen så börja med att skala potatis och skiva i bitar, lagom
tjocka. Skala moröter och skär i lagom tjocka bitar och samma med kålroten. Lägg i ugnsformen och krydda med salt och lite chiliflakes. Ha på lite olja över blandningen. Blanda ihop med händerna och lägg in i ugnen i ca 225-250 gr beroendes på ugn ca 30-40 min. Känn på potatisen, om den är mjuk kan du ta ut den från ugnen. Lägg över folie medans du tillagar laxen.
Ta fram en till mindre form. Klä den med ugnsfolie. Lägg margarinklickar i botten. Lägg i fileerna och krydda lite med salt och även den grovmalda svartpepparn. Häll på rikligt med dill över fileerna. Skiva citronen och lägg minst 2 på varje. Häll på lite olja över fileerna. In i ugnen ca 20 min i 175 gr. Titta till laxen efter 10 min och tillsätt gärna lite vatten.
Serveras direkt och häll gärna lite sky över rotfrukterna från laxen.
